Wie zijn we?
Sint-Carolus is een cluster van vzw Spoor 56, een organisatie bijzondere jeugdzorg.
Cluster Sint-Carolus biedt ondersteuning en begeleiding aan kinderen/jongeren en hun gezinnen in de regio Sint-Niklaas. We kunnen inspelen op vragen voor reguliere contextbegeleiding (4 plaatsen), residentiële begeleiding (33 plaatsen, waarvan 4 kamertraining) en contextbegeleiding autonoom wonen (2 plaatsen).
Binnen de reguliere contextbegeleiding tracht de contextbegeleider de ouders ondersteuning te geven bij hun complexe of vastgelopen opvoedingstaak in functie van het kind dat thuis verblijft. Daarnaast is aan elk verblijf in leefgroep en kamertraining ook een contextbegeleiding verbonden.
Reguliere contextbegeleiding
In elk gezin duiken er wel eens problemen op. Soms wegen die problemen zo zwaar door dat hulp van buitenaf zinvol kan zijn. Wij trachten deze gezinnen op weg te helpen door samen te zoeken naar mogelijke manieren om de moeilijkheden aan te pakken. Bij contextbegeleiding komt de contextbegeleider bij de gezinnen aan huis.
Een reguliere contextbegeleiding kan opgestart worden bij gezinnen met kinderen tussen 0 en 18 jaar, die te kampen hebben met opvoedingsproblemen, vaak verweven met andere moeilijkheden op diverse domeinen. De gezinnen dienen woonachtig te zijn in één van volgende gemeenten: Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke, Waasmunster, Wichelen, Berlare en Zele.
Daarnaast is een reguliere contextbegeleiding ook mogelijk nadat een kind of jongere een periode in een leefgroep of op kamertraining verbleef. In deze situaties kunnen de gezinnen ook woonachtig te zijn in andere gemeenten.
Aanbod
De Wilg
In leefgroep de Wilg verblijven 11 kinderen tussen 0 en 12 jaar.
Kinderen groeien bij voorkeur in een gezinscontext op. Dit geldt in het bijzonder voor jonge kinderen. Daarom zetten we in de Wilg maximaal in op re-integratie in het gezin van herkomst. De nadruk ligt op het begeleiden en ondersteunen van de ouders. Het versterken van de draagkracht en opvoedkundige capaciteiten staat centraal. Wanneer re-integratie in het gezin niet realiseerbaar blijkt, zal het perspectief pleegzorg bekeken worden. Op deze manier wordt het verblijf van een (jong) kind in de leefgroep zo kort mogelijk gehouden. In deze leefgroep is er extra personeelsinzet tijdens cruciale momenten, om een optimale zorg voor de jonge kinderen te waarborgen.
De Populier
In leefgroep de Populier verblijven 11 kinderen en jongeren tussen 3 en 16 jaar. Bij opname moeten de kinderen jonger zijn dan 12 jaar.
Het accent ligt op een begeleiding waarbij leefgroepwerking en individuele begeleiding beide een belangrijke plaats innemen. Er wordt een veilige en warme leefomgeving gecreëerd waarin de kinderen zich optimaal kunnen ontplooien. Huislijkheid is hierbij een belangrijk begrip. Wat betreft de gezins- en contextbegeleiding wordt er ingezet op een maximaal contact met en participatie van de ouders. We blijven ook alert voor veranderingen in de gezinssituatie waardoor eventuele nieuwe kansen en perspectieven zich kunnen aanbieden.
Vanaf 12 jaar kunnen de kinderen doorstromen naar leefgroep De Klomp.
De Klomp
In leefgroep de Klomp verblijven 7 jongeren tussen 12 en 18 jaar (verlengbaar tot 25 jaar).
Zowel een re-integratie in het gezin als een begeleiding naar zelfstandigheid zijn mogelijk. Aan de leefgroep zijn ook 4 plaatsen kamertraining gekoppeld, voor jongeren tussen 16 en 18 jaar (verlengbaar tot 25 jaar). Jongeren verblijven in een studio, in hetzelfde gebouw als de leefgroep, en krijgen een individuele begeleiding met focus op het toekomstig zelfstandig leven.
Jongeren kunnen na hun verblijf in leefgroep of kamertraining doorstromen naar contextbegeleiding autonoom wonen (CBAW) waar ze hun eerste ervaring opdoen in het zelfstandig wonen.